Sommelier – gdzie może znaleźć zatrudnienie?
Sommelier to zawód mało znany w naszym kraju, a tymczasem bardzo atrakcyjny choćby ze względu na samą specyfikę jego pracy, Zadaniem osoby zatrudnionej na takim stanowisku jest bowiem doradztwo klientowi w zakresie doboru odpowiedniego wina, poparte, rzecz jasna, odpowiednim doświadczeniem. Sommelier to także osoba posiadająca odpowiedni zasób wiedzy, którą pozyskać pomoże profesjonalny kurs sommelierski.
Kim jest sommelier i na czym polega jego praca?
Zawód sommeliera jest niewątpliwie bardzo intrygujący. Osoba taka ma bowiem za zadanie selekcję oraz serwowanie klientom perfekcyjnie dobranego wina. Sommelierem może zostać przede wszystkim osoba o olbrzymiej pasji i wiedzy na temat tego trunku. Choć podstawowe szkolenie przechodzi wielu kelnerów dobrych restauracji, bardzo często i to nie wystarczy – tutaj zdecydowanie przyda się kurs sommelierski. Wiedza, jaką musi posiadać sommelier jest bowiem naprawdę rozległa – dość powiedzieć, że na świecie istnieje ponad 1.300 odmian winogron, z których produkowane są przeróżne gatunki win.
Dobry sommelier będzie w stanie rozpoznać nawet najbardziej subtelne wahania w smaku, czy aromacie wina i dobrać propozycję idealnie dopasowaną do oczekiwań klienta, a także określonej potrawy. Jego obowiązkiem jest także profesjonalne zaserwowanie trunku, a także, w razie konieczności, jego degustacja i opisanie walorów smakowych i aromatycznych, a także ocena konsystencji i wieku.
Gdzie może pracować sommelier?
Choć sommelier nie jest jeszcze w naszym kraju tak rozpoznawalnym zawodem, jak w niektórych państwach zachodniej części naszego kontynentu, możliwości zatrudnienia są naprawdę atrakcyjne. Specjaliści pracujący w tym zawodzie poszukiwani są bowiem przede wszystkim przez wysokiej klasy restauracje, hotele, ekskluzywne ośrodki wypoczynkowe, a nawet kasyna pragnące zaoferować swoim klientom dostęp do wysokiej klasy trunków.
Sommelier może odpowiadać także za oprowadzanie po winnicach i nauczanie odwiedzających o historii i rodzajach wina. Może on również prowadzić szkolenia, na przykład dla restauracji. Nic nie stoi także na przeszkodzie, aby osoba, która ukończyła kurs sommelierski otworzyła własny sklep z winami.
Jak zacząć pracować jako sommelier?
Przed rozpoczęciem pracy z pewnością warto ukończyć profesjonalny kurs sommelierski, będący potwierdzeniem nabytej przez nas umiejętności. Podczas takiego kursu pozyskać można wiedzę niezbędną do prowadzenia takiej działalności – począwszy od poznania charakterystyki konkretnych odmian winogron poprzez naukę rozpoznawania rodzaju, wieku, czy też regionu pochodzenia wina. Odbycie kursu sommelierskiego może otworzyć przed nami drzwi do zatrudnienia w naprawdę rozpoznawalnych, ekskluzywnych miejscach – a co za tym idzie, także do odpowiednio wysokich zarobków.