Mleko zawiera szereg witamin (m.in. A, C, B1 i B2), białek potrzebnych organizmowi zwłaszcza w okresie rozwoju i wzrostu, a także związki wapnia i fosforu niezbędne, aby budować kości. Trudno więc o lepszy, naturalny produkt w diecie naszego dziecka. Nie każdy maluch przepada jednak za jego smakiem, warto więc przemycić je do dziecięcego jadłospisu w postaci równie smacznych, co łatwych w przygotowaniu dań.
Płatki zbożowe
Najmniej czasochłonne będzie oczywiście podanie miseczki zalanych mlekiem płatków zbożowych. – Mleko może być równie dobrze podgrzane, jak i serwowane na chłodno – podpowiada ekspert z ROTR Spółdzielni Mleczarskiej w Rypinie. Natomiast jeśli chodzi o płatki, to na sklepowych półkach do wyboru mamy całe mnóstwo smaków, kształtów i kolorów, wśród których nasze dziecko na pewno znajdzie swoich faworytów. Większość gotowych płatków wzbogacona jest dodatkowo w różne witaminy i składniki mineralne, ale niektóre rodzaje zawierają też sporo cukru. Lepiej więc zostawić tę opcję na dni, kiedy mamy naprawdę mało czasu na przygotowanie dziecku śniadania albo przekąski.
Koktajl z kolorową słomką
Jeżeli dysponujemy blenderem, niewiele więcej wysiłku będzie wymagało od nas przyrządzenie pysznego zdrowego koktajlu. Jego bazą może być szklanka mleka i pełen wartości odżywczej banan. Do tego zaś dodajmy ulubione przez dziecko dodatki: na przykład wiśnie, jagody, kakao, rodzynki, orzechy czy też wanilię. Dla podkreślenia smaku możemy wmieszać w koktajl również łyżeczkę miodu. Przekonajmy się, co nasze dziecko lubi najbardziej, albo podawajmy mu za każdym razem miks nieco innych składników, aby jego dieta była jak najbardziej zróżnicowana.
Przepyszna owsianka
Podobnie możemy postępować w przypadku owsianki na mleku. Grubo cięte płatki owsiane to może być dla małej buzi za wiele, ale już te błyskawiczne zapewnią przyjemną, kremową konsystencję. Możemy je zalać gorącym mlekiem albo przez chwilę w nim podgotować, dodając przyprawy takie jak cynamon, kakao lub wanilia, a także suszone i świeże owoce pokrojone na drobniejsze kawałki. Banany warto gotować razem z płatkami i mlekiem, ale już na przykład truskawki czy jabłka lepiej dodać na samym końcu. Kiedy dziecko podrośnie, można włączyć w taką potrawę również pokrojone orzechy albo migdały. Podobnie jak w przypadku koktajlu, owsiankę też możemy dosłodzić łyżeczką miodu, w razie gdyby maluch marudził na smak potrawy.