Wraz z nadejściem nowego roku snujesz nowe plany i postanowienia. Czy znalazło się wśród nich postanowienie, że zadbasz o swoje zdrowie? Czy wiesz, że cholesterol ldl to ten „zły”? Proponujemy ci dietę obniżającą poziom cholesterolu, którą pokochasz.
Zdrowe tłuszcze
Pomyślisz pewnie, że przechodząc na zdrową dietę, musisz wyeliminować z diety wszystkie tłuszcze. Nic bardziej mylnego! Dobra dieta dla serca to taka, w której nie brakuje tłuszczów, ale tylko tych dobrych. Należy więc unikać tłuszczów zwierzęcych, gdyż te zatykają arterię i podnoszą poziom „złego” cholesterolu we krwi.
Poniżej lista zdrowych tłuszczów, które na stałe powinny zagościć na twoim stole:
- Tłuste ryby morskie, np. makrela, łosoś, to bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-3. Jeśli włączysz je na stałe do jadłospisu, obniżą „zły” cholesterol ldl, rozrzedzą krew i zmniejszą ryzyko wystąpienia zatoru.
- Oliwa z oliwek i oleje rzepakowy, lniany, sezamowy, wiesiołkowy, spożywane na zimno obniżają poziom „złego” cholesterolu. Dzięki polifenolom zapobiegają miażdżycy tętnic.
- Orzechy, migdały, sezam i siemię lniane chronią układ sercowo-naczyniowy i mogą się przyczynić do obniżenia ryzyko rozwoju nowotworów[1].
Rośliny wspierające obniżanie cholesterolu ldl
- Soja i warzywa strączkowe
dostarczają błonnika, który wspomaga odchudzanie, usuwając tłuszcze z organizmu zanim zdążą się odłożyć w formie oponki. Naukowcy z Harvard Medical School podkreślają, że świetnie obniżają cholesterol ldl. Radzą oni również, aby zrezygnować z suplementów, na rzecz naturalnego błonnika, który znajdziesz w pełnoziarnistych produktach, fasoli czy bakłażanach.
- Awokado
to cudowny owoc, który nie zawiera cholesterolu, ale ma dużo zdrowych, jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, identycznych jak w oliwie z oliwek. Pomagają one utrzymać cholesterol ldl na prawidłowym poziomie. Awokado ma dużo potasu, który pomaga zapobiegać nadciśnieniu, udarowi i chorobie wieńcowej. Dobra wiadomość dla przyszłych mam – awokado ma także kwas foliowy, który zapobiega wadom układu nerwowego płodu.[i]
Miąższem dojrzałego awokado śmiało możesz smarować chleb.
- Imbir
poprawia trawienie i obniża cholesterol. Żeby jednak działanie imbiru było skuteczne, należy zjadać go regularnie, najlepiej codziennie. Wystarczy kawałek świeżego imbiru wielkości ziarna fasoli zetrzeć na drobno i dodawać do potraw na zimno. Można także imbir wymieszać z ząbkiem czosnku, który działa podobnie, dodatkowo obniżając ciśnienie.
Zdrowe przekąski
Czy wiesz, że przekąski mogą obniżać cholesterol? Oczywiście, że mogą, pod warunkiem, że będą to np. orzechy, najlepiej pistacje i migdały, oraz kilka daktyli. Jeżeli dotąd unikałeś jedzenia orzechów z obawy, że przytyjesz, teraz możesz spokojnie odetchnąć. Prof. Richard Mattes z Purdue University przeprowadził badania naukowe, których wyniki dowiodły, że spożywanie garści orzechów dziennie (ok. 500 kcal) nie powoduje wzrostu wagi.
Według lekarzy i dietetyków najlepsza dieta dla serca to dieta śródziemnomorska. Warto więc w nowym roku wprowadzić do jadłospisu produkty, które jedzą Grecy: ryby, produkty pełnoziarniste, warzywa, oliwę, orzechy i migdały, a także – za przykładem Francuzów – pić czerwone wino. Przy tym ostatnim wskazany jest umiar.
[1] Naturalne recepty na zdrowie kobiety” Przewodnik, Magazyn o zdrowiu Vita poleca
Andrzej Żak „Kalendarz zdrowia medycyny naturalnej